zondag 28 oktober 2007

Wereldgeschiedenis, college 2, 16 oktober

Militairsering van de wereld. De wereld ging van Priesters naar Strijders. Simpelweg omdat de ontstane overschotten simpeler als plunderaar konden bemachtigd worden. Er ontstonden steden met grote muren en de boeren sloten deals met de bestuurders van de stad voor beschermers. Dit werd in natura gedaan. Dus gewassen in ruil voor bescherming. Er onstonden namelijk constant opstanden tussen andere landen/volken. Met uitzondering van de middeleeuwen is dit tot 1989 doorgegaan. Na het vallen van de muur is er in de westerse wereld geen oorlog meer geweest.
In deze oorlogen ging het eigenlijk om het volk/land dat het nieuwste snufje had. Grote voorbeelden hiervan zijn:
- De Strijdwagen 1700 v. Chr.
- De Infantristen 1200 v. Chr.
- Boogschutters te Paard ong. 600 v. Chr.
Deze drie zorgden voor belangrijke verschuivingen van volken in de wereld. Omdat met meer strijdkracht meer goederen & land en dus meer macht kon worden afgedwongen.

De Atheense democratische vorming had zijn succes te danken aan de falanx (bepaalde formatie in een strijdkracht) en de Galjoenen (ram schepen). Deze leken eigenlijk erg op elkaar qua principe. Alleen ging de een over land en de ander over water. De Romeinse democratie was eigenlijk een kopie van de Atheense. Democratie uitte zich in die tijd in lid zijn van het leger. Je was een strijder voor je gezin/familie. De opkomst van de moderne democratie is te danken aan de musket.
Door de volkverhuizen die onstonden door conflict ontstond in Europa de riddercultuur vlakbij zee. Omdat de mensen daar niet verder konden gingen ze zich verweren. Het waren overigens wel de zwakke volken omdat zij alle slagen in de gebieden ervoor al hadden verloren.
In de militaire revolutie kwam het niet meer aan op macht maar op tact en efficiƫntie.

In de geschiedenis zijn twee wereldoorlogen geweest, ook wel totale oorlogen genoemd. Beiden oorlogen manifesteerden zich in bloederige oorlogen waarbij WOII de kroon spande met met een dodenaantal van 3 % van de wereldbevolking (60 miljoen doden). De Sovjeten waren met ruim eenderde het sterkst vertegenwoordigd
De tweede wereldoorlog kenmerkde zich in vier afzonderlijke conflicten, te weten:
- Japan - China conflict
- Hitler Duitsland
- Duitsers vielen Frankrijk binnen
- Hitler die de Sovjet-Unie binnen viel

De Koude Oorlog kenmerkte zich in rivaliteit na de tweede wereldoorlog. Beide partijen wilden nooit meer wat er was gebeurt voor die tijd. Berlijn was het middelpunt van het toneel en werd gekenmerkt in een Frans/GB/Amerikaans deel en een Sovjet deel. De constante dreigingen resulteerde in een enorme wapenwedloop. Het ijzere gordijn, en dus de koude oorlog, viel omdat de Sovjet-Unie haar economische activiteiten niet op peil kon houden. Dit gebeurde in 1989.

De enige beschaving die zich niet heeft onderworpen aan conflict zijn de Minoƫrs. Zij gingen uit van sociale gelijkheid en kennis om de kennis (L'art pour l'art).

Geen opmerkingen: